Een kindergebit goed onderhouden doe je zo! [TIPS]
Een kindergebit goed onderhouden is niet altijd even makkelijk. Goede tanden zijn al van jongs af aan erg belangrijk. Een goed gebit is namelijk een goede basis voor je algemene gezondheid. Bij de kleintjes begint dit al met hun melkgebit, een gebit die doorkomt zonder enige gaatjes.
Om dit kindergebit gezond te houden én vrij van gaatjes, is het natuurlijk van belang dat het gebit een goede verzorging krijgt. Daarnaast is het zo dat een goede basis van de verzorging van het kindergebit zorgt voor een gezonder blijvend gebit wanneer het kind gaat wisselen. Lees in dit blog onder andere hoe je een kindergebit goed kan onderhouden.
- Waar bestaat een kindergebit uit?
- Hoeveel tanden heeft een kindergebit?
- Wanneer ga je een melkgebit wisselen?
- Een slecht kindergebit voorkomen doe je zo
- Op zoek naar de juiste mondzorg voor kinderen?
Waar bestaat een kindergebit uit?
Elke baby wordt meteen geboren met een melkgebit. Dit kindergebit is alleen nog niet zichtbaar, dat komt pas een stukje later. Rond de leeftijd van 13 tot 14 maanden kunnen de tandjes doorkomen, maar het complete melkgebit zal doorgekomen zijn van 25 tot 33 maanden. Zodra de eerste tandjes tevoorschijn komen, is het belangrijk dat het verzorgen van het kindergebit meteen begint. Zo verzorg je de tandjes meteen én went je kind meteen aan het feit dat er gepoetst moet gaan worden.
Het melkgebit is namelijk over het algemeen kwetsbaarder voor bijvoorbeeld zuren. Dit komt omdat het glazuur van het gebit nog niet helemaal is uitgehard. Het is daarom belangrijk om hier rekening mee te houden, denk bijvoorbeeld aan het beperken van zuur voedsel of drank.
Let op: zuur voedsel hoeft niet altijd zuur te proeven. Het gaat om de pH-waarde in het voedsel. Als de pH–waarde in het voedsel laag is, dan loop je een groot risico op tanderosie.
Het volledige kindergebit, of te wel het melkgebit bestaat uit twintig tanden en kiezen. Deze tanden en kiezen van het kindergebit zijn vervolgens verdeeld over de boven- en onderkaak. Zo heeft een kindergebit kiezen, centrale snijtanden, laterale snijtanden, hoektanden en centrale snijtanden.
Volgorde van melktanden
Bij het doorkomen van tanden bij kinderen kunnen kindjes ziek worden (denk aan koorts, diarree en hangerigheid). Hoe groter de tand is die doorkomt, hoe erger de spuitluiers worden. Eerst komen de centrale snijtanden door. Daarna de laterale snijtanden, vervolgens de hoektanden en als laatst de melkkiezen.
Hoeveel tanden heeft een kindergebit?
Het volledige kindergebit heeft een vast aantal tanden. Hoeveel tanden telt een kindergebit dan precies? Dit is bij een volledig melkgebit in totaal 12 melktanden en 8 melkkiezen.
Wanneer het melkgebit doorkomt, gebeurt dit in een vaste volgorde (kindergebit volgorde). Bij een kind van ongeveer 5 tot 8 maanden komen als eerste de twee snijtanden aan de onderzijde van het gebit door. Daarna komen al gauw de andere snijtanden aan de bovenzijde en de onderzijde tevoorschijn. Vanaf ongeveer 14 maanden komen de kiezen door, gevolgd door hoektanden en de rest van de kiezen.
Wanneer ga je een melkgebit wisselen?
Ieder melkgebit moet eraan geloven: ingewisseld worden voor het blijvend gebit! En dat is natuurlijk logisch, aangezien de kaken groter zijn geworden en er dus meer ruimte is voor grotere tanden en kiezen.
Vanaf een jaar of 6-7 gaat het wisselen van het kindergebit beginnen, maar dit kan verschillen per kind. De buitenste voortanden zijn als eerste aan de beurt om ingewisseld te worden voor de grote tanden. Daarnaast komen de eerste volwassen kiezen door achter de melkkiezen.
Hoeveel tanden heeft een kind van 8 jaar?
Als een kind een jaar of 8 is, is het wisselen van het gebit hoogstwaarschijnlijk al begonnen. Het melkgebit is plaats aan het maken voor het blijvend, volwassen gebit.
Hoeveel tanden een kind van 8 jaar precies heeft, ligt er dus aan wanneer hij of zij wisselt met de tanden en kiezen. Vanaf deze leeftijd zullen in ieder geval de laterale snijtanden worden ingewisseld voor de grote tanden.
Hoeveel tanden heeft een kind van 10 jaar?
Twee jaar later is het wisselen van het melkgebit nog in volle gang. Vanaf ongeveer 9 jaar worden de hoektanden en de kiezen gewisseld. Rond het tiende levensjaar zijn de melkkiezen ook aan de beurt om te wisselen.
Hoeveel tanden heeft een kind van 11 jaar?
Vanaf deze leeftijd zullen weer nieuwe kiezen doorbreken achter de grote kiezen die rond het 6e levensjaar zijn doorgebroken. Naast de grote kiezen, komen ook de laatste kleine kiezen door. Rond een jaar of 13-14 zal het volwassen gebit bijna compleet zijn.
Wat alleen dan nog mist, zijn de verstandskiezen. Deze komen pas veel later, namelijk rond de leeftijd van 18-24 jaar. Zelfs dan is het nog niet zeker of ze daadwerkelijk doorkomen. Dit kan komen doordat er te weinig ruimte is in het gebit voor de verstandskiezen.
Een slecht kindergebit voorkomen doe je zo
Een slecht kindergebit voorkomen is belangrijk. Zodra het melkgebit door begint te komen, is het al meteen belangrijk om het kindergebit te onderhouden. Hier zal het kindergebit veel profijt van hebben in de toekomst, wanneer het volwassenen gebit is doorgekomen. Voor een mooi kindergebit is het dus belangrijk om een aantal dingen mee te nemen tijdens het verzorgen van het kindergebit.
Beperk eetmomenten gedurende dag
Eten en drinken doen we allemaal en de tijd dat we slechts drie maaltijden per dag consumeren is niet meer van deze tijd. Toch is het belangrijk om voor een mooi kindergebit de eetmomenten te beperken naar maximaal zeven keer per dag. Dit zorgt ervoor dat het gebit voldoende tijd heeft om te herstellen van de zuuraanvallen op het tandglazuur van het gebit.
Let op zure dranken en voedsel
Zuur voedsel of drank kan ervoor zorgen dat het tandglazuur wordt aangetast. Probeer dus de inname van zuur voedsel/drank te beperken bij het kindergebit. Het is ook belangrijk om minstens een uur te wachten met poetsen na het consumeren van zuur voedsel, omdat het glazuur zacht wordt door het zuur en het poetsen kan het tandglazuur dan beschadigen.
Poetsen, poetsen, poetsen
Net zoals bij het volwassenen gebit, is het net zo belangrijk om het kindergebit regelmatig te poetsen. Hierbij geldt twee keer per dag, twee minuten lang en het liefst met een zachte, elektrische borstel.
Fluoridetandpasta zal hierbij goed helpen om de glazuurlaag sterk te houden van het kindergebit. Ook belangrijk: zelfs als tandjes nog niet helemaal doorgekomen zijn, moeten deze tandjes ook meegenomen worden om gepoetst te worden.
Een tip is om gebruik te maken van plakverklikkers. Dit zijn tabletten die bacteriën in de mond een roze kleur geeft. Als het gebit dus roze vlekken heeft, betekent dat hier nog extra aandacht aan moet worden besteed. Dit kan dus erg helpen bij het goed onderhouden van het kindergebit.
Tandsteen verwijderen kan pijnlijk zijn, maar kan worden voorkomen door goed te poetsen.
Introduceer kinderen al vroeg met poetsen
Zoals eerder aangegeven, gaat het poetsen al beginnen zodra de eerste tandjes doorkomen. Het is daarom belangrijk dat een kind al vroeg weet dat er gepoetst moet worden.
Laat je kind zelf zijn of haar tandjes poetsen, maar poets altijd de tandjes nog na. Kinderen kunnen namelijk nog niet goed zelf poetsen of vergeten belangrijke stukken. Vergeet bij het napoetsen niet de achterste kiezen die doorgekomen zijn.
Regelmatig bezoek aan de preventieassistente
Om het kindergebit mooi te houden, is het verstandig om regelmatig naar de preventieassistente te gaan. De tandarts kan het kindergebit bekijken of er eventuele gaatjes zijn. Door middel van een röntgenfoto van het kindergebit, kunnen ook gaatjes tussen de tanden en kiezen worden opgespoord.
Daarnaast is een röntgen van het kindergebit handig om te zien of alle tanden en kiezen in de kaak aanwezig/ontwikkeld zijn zodat ze door kunnen komen. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat er een scheef ondergebit ontstaat. Dit hoeft nog niet het definitieve ondergebit te zijn, aangezien de kaak van het kindergebit nog doorgroeit.
Benieuwd of je de juiste tandartsverzekering heb? Lees dan dit blog over ‘tandartsverzekering vergelijken‘.
Op zoek naar de juiste mondzorg voor kinderen?
Ben je op zoek naar de juiste mondzorg voor kinderen? Ook voor de behandeling bij kinderen (tot 18 jaar) ben je bij onze praktijk Mondzorg Zoeterwoude-dorp op het juiste adres. Onze praktijk is bovendien aangesloten bij de Lieve Tandarts.
Dit betekent dat wij de drempels kunnen wegnemen voor kinderen en ervoor zorgen dat iedereen zonder een bang gevoel naar de tandarts kan. Benieuwd wat we kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.
8 Comments
Pingback: betflik789
Pingback: G2GBET
Pingback: betflikjoker
Pingback: เว็บคาสิโน
Pingback: betflix24
Pingback: xoslot
Pingback: joker
Pingback: Tanden poetsen voor of na ontbijt? Het antwoord vind je hier!
Leave a comment