Tandsteen verwijderen en voorkomen: alles wat u moet weten
Tandsteen verwijderen is iets wat de meeste mensen niet als heel prettig ervaren. In dit geval is het zeker: beter voorkomen dan genezen. Tandsteen voorkomen kan op verschillende manieren en dat is meer dan alleen goed je tandenpoetsen.
Lees in dit blog hoe u tandsteen kan voorkomen, maar ook hoe tandsteen verwijderd kan worden als het toch nodig blijkt te zijn.
- Wat is tandsteen precies?
- Is tandsteen zichtbaar?
- Is tandsteen schadelijk?
- Waarom tandsteen verwijderen?
- Is tandsteen verwijderen pijnlijk?
- Is er een goede tandsteen verwijderaar?
- Tandsteen zelf verwijderen? Dat kun je beter niet doen
- Hoe tandsteen verwijderen?
- Hoe tandsteen voorkomen of vermijden?
- Tandsteen verwijderen met azijn? DOE HET NIET
- Laat tandsteen altijd verwijderen door een tandarts
- Tandsteen voor en na behandeling
- Wat kost tandsteen verwijderen?
Wat is tandsteen precies?
Om te beginnen, wat is tandsteen nu precies? Tandsteen ontstaat niet zomaar, het begint allemaal bij tandplak. Het is compleet normaal dat elke dag zich een laag tandplak op de tanden vormt. Dit is een nauwelijks zichtbaar laagje van verschillende bacteriën (denk aan: speekseleiwitten, voedselresten en bacteriemassa) op de kiezen en de tanden.
Normaal gesproken moet tandplak elke dag verwijderd worden door bijvoorbeeld tanden te poetsen. Als dit niet gebeurd, dan kan er tandsteen ontstaan. Tandsteen is een verharde laag tandplak en ontstaat als de tandplak mineraliseert op je tanden.
Is tandsteen zichtbaar?
Ja, tandsteen kan zichtbaar zijn. U kan tandsteen meestal herkennen aan een gele of bruine kleur op de tanden of tandvlees, dus tandsteen is degelijk zichtbaar. Als u denkt dat u tandsteen hebt, kunt u het beste uw tandsteen verwijderen bij een mondhygiënist of de tandarts.
Hoe ziet tandsteen eruit?
Tandsteen is dus meestal te herkennen aan een gele of bruine kleur. Deze kleuren ziet u op de tanden, maar het kan ook op het tandvlees voorkomen. Zodra tandsteen op of onder de tandvleesrand gaat zitten, kan het tandvlees ook ontstoken raken. Ontstoken tandvlees kunt u herkennen aan een rode kleur en ontstoken tandvlees kan gaan bloeden bij bijvoorbeeld het tandenpoetsen.
Is tandsteen schadelijk?
Tandsteen kan schadelijk zijn als u er een langere tijd mee rondloopt. Op een langere termijn kan tandsteen ervoor zorgen dat de algemene gezondheid van het gebit en tandvlees achteruit gaat. Denk hierbij aan tandvleesontstekingen of gaatjes. Dit wilt u natuurlijk het liefst voorkomen, dus het is belangrijk om op tijd uw tandsteen te verwijderen als u er toch mee te maken mee hebt.
Naast tandvleesontstekingen en/of gaatjes, kan het tandsteen zich ook onder het tandvlees vormen en dan bent u verder van huis. Als het tandvlees onder het tandvlees niet verwijderd wordt, kan dit op lange termijn voor kaakbotverlies zorgen. Dit komt door een ontstekingsproces. Als dit gebeurt, kunnen zelfs tanden en kiezen los gaan staan en dat is natuurlijk het laatste wat u wilt.
Is tandsteen erg?
Is tandsteen dan heel erg? Ja en nee. Het is natuurlijk vervelend en als u er niets aandoet, kan het dus ervoor zorgen dat je gehele gebit achteruit gaat met alle gevolgen van dien. In dat geval is het natuurlijk erg te noemen, maar als u op tijd bent met behandelen kan het goed verwijderd worden.
Het is dus belangrijk om tandsteen zo veel mogelijk te voorkomen en als er sprake is van tandsteen, het is zo snel mogelijk te laten verwijderen door een tandarts of mondhygiënist.
Waarom tandsteen verwijderen?
Tandsteen kan zoals eerder vernoemd een hoop schade brengen aan uw gebit en tandvlees. Als u tandvlees niet (op tijd) verwijderd, kan dit voor problemen zorgen die u liever niet wil hebben. Om deze reden zou u altijd uw tandsteen moeten verwijderen. Zelfs als u dagelijks goed uw gebit verzorgt, kan er op ten duur tandsteen ontstaan.
Er wordt dus ook geadviseerd om een halfjaarlijkse gebitscontrole te doen met een goede reiniging bij uw tandarts of mondhygiënist. Door deze controles kunt u voorkomen dat tandsteen erger wordt en voor ergere gevolgen zal zorgen.
Is tandsteen verwijderen pijnlijk?
Het verwijderen van tandsteen kan pijnlijk of gevoelig zijn, maar dit ligt ook erg aan de situatie en de persoon. Het grote deel van de mensen die een behandeling ondergaan met het verwijderen van tandsteen voelen hierbij gelukkig geen pijn.
Het verwijderen van tandsteen boven het tandvlees is meestal geen pijnlijke klus. Het kan wel gevoelig worden als de patiënt in kwestie last heeft van een gevoelig gebit of gevoelige tanden. Wanneer tandsteen ontstaat onder het tandvlees, kan het verwijderen van tandvlees pijnlijk zijn. Dit hoeft overigens niet in alle gevallen zo te zijn. Pijn bij het verwijderen van tandsteen ligt dus erg aan de persoon en de plek waar de tandsteen zich heeft gevormd.
Is er een goede tandsteen verwijderaar?
Als u denkt dat u tandsteen hebt, kunt u het beste naar de tandarts of mondhygiënist gaan. Deze mensen zijn tenslotte experts in hun gebied en weten wat ze moeten doen. Als u toch zelf iets zoekt om tandsteen proberen te verwijderen, bestaan er tandsteen verwijderaars.
Zo’n speciale tandsteen verwijderaar kan gebruikt worden voor thuis, deze zijn namelijk gewoon te koop. Als u kiest om een tandsteen verwijderaar zelf te gebruiken, zorg er dan voor dat u het op de juist manier gebruikt. Zet bijvoorbeeld het scherpe, puntige deel van de tandsteen verwijderaar (de ‘pick’) niet direct op het tandglazuur, maar zorg ervoor dat deze tussen de tanden wordt gezet.
Beweeg vervolgens de tandsteen verwijderaar van beneden naar boven, richting het uiteinde van de tand. Dit kunt u dan een paar keer doen om al het tandsteen zorgvuldig te verwijderen. Let op: doe dit niet vaker dan 1 keer per 2 weken. Als u te enthousiast in de weer gaat met de tandsteen verwijderaar, kan dit ervoor zorgen dat het tandglazuur beschadigd raakt.
Maar goed om te onthouden: geen enkel haakje is een vervanger voor de tandarts.
Tandsteen zelf verwijderen? Dat kun je beter niet doen
Zoals net vermeld, zijn er manieren om zelf tandsteen te verwijderen. Toch kunt u het beter aan de specialisten overlaten. Er bestaat namelijk een kans dat u de tandsteen verwijderaar niet goed in gebruik neemt en uw eigen gebit onnodig beschadigd. Zo kan het glazuur van het gebit beschadigen, door onjuist gebruik van de tandsteen verwijderaar.
Daarnaast kan er tandsteen ontstaan op plekken waar u zelf niet zo makkelijk bij kan en daarom is het altijd aan te raden om de tandarts tussentijds ook nog te bezoeken. Later in dit artikel zullen we ook nog uitleggen waarom het niet verstandig is om tandsteen te verwijderen met bijvoorbeeld azijn.
Hoe tandsteen verwijderen?
Als de tandarts of de mondhygiënist de tandsteen verwijderd, kan dit op verschillende manieren. Een manier is met behulp van een haakje. Dit haakje zorgt ervoor dat het tandsteen wordt weggekrabd. Het verwijderen van tandsteen kan ook met een speciaal apparaat die met zijn ultrasone trillingen ervoor zorgt dat het tandsteen vervolgens los wordt getrild.
Beide manieren kunnen worden gebruikt. Voor de behandelaar is het met de hand (haakje) intensiever, maar het kan fijn zijn voor de patiënt dat hij of zij nauwelijks geluid hoort van een apparaat. Nadat het tandsteen zorgvuldig is verwijderd, worden de tanden vaak nog gepolijst. Dit zorgt ervoor dat de tanden weer schoon en glad aanvoelen.
Hoe tandsteen voorkomen of vermijden?
Na alle tips hoe tandsteen verwijderd kan worden, is dit misschien wel veel belangrijker: hoe kunt u tandsteen voorkomen? Helemaal tandsteen voorkomen is haast onmogelijk, maar u kunt de kans op tandsteen wel een stuk verminderen door deze tips op te volgen.
- Reinig uw gebit minstens twee keer per dag door een tandenborstel, stoker en/of flosdraad. Op deze manier houdt u uw gebit schoon en zal tandplak (en uiteindelijk) tandsteen veel minder voorkomen.
- Drink water! Voldoende water drinken is een goede manier om uw mond goed schoon te houden. Dit komt doordat het speeksel in uw mond een reinigende werking heeft. Het water zorgt voor een goede speekselvloed en dit is weer goed voor uw gebit en mond.
- Eet minder suiker en zetmeelrijke producten en eet meer groenten. Misschien heel vanzelfsprekend, maar hoe meer suiker, hoe slechter dit is voor uw gebit. Suiker en zetmeelrijke producten kunnen ervoor zorgen dat er meer tandplak ontstaat op uw gebit en uiteindelijk kan dit tandsteen vormen.
- Vermijd stress. In stressvolle situaties kan het speeksel taaier worden en taai speeksel is nadelig voor de reiniging van het gebit. Dit komt doordat taai speeksel het gebit minder reinigt dan waterige speeksel.
Zorg dus goed voor uzelf en uw gebit om zo voor het grootste gedeelte tandsteen te voorkomen. Toch blijft het aan te bevelen om eens in het halfjaar een check-up te doen bij uw tandarts of mondhygiënist.
Tandsteen verwijderen met azijn? DOE HET NIET
Misschien heeft u dit huis-tuin–en-keukentrucje wel eens voorbij zien komen, namelijk: tandsteen verwijderen door het gebruik van azijn. Dit is zeker niet aan te bevelen, aangezien azijn uw tandglazuur flink kan aantasten. Tandglazuur komt niet meer terug en dat terwijl tandglazuur juist erg belangrijk is voor het gebit. Azijn kan op deze manier alleen maar meer schade doen aan uw gebit dan het goed doet.
Niet alleen azijn, maar ook manieren om tandsteen te verwijderen met citroenen en baking soda kunt u beter niet doen. Citroenen bevatten bijvoorbeeld veel zuur dat de tanden alleen maar meer aantast. Baking soda is ook geen goed idee, aangezien de PH-waarde van baking soda zo laag is dat het uw tandglazuur kan laten oplossen. Niet iets wat u wil!
Laat tandsteen altijd verwijderen door een tandarts
Het is altijd verstandiger om uw tandsteen te laten verwijderen bij uw tandarts of mondhygiënist. De tandarts/mondhygiënist doen dit werk al jaren en zijn er experts in. Als u last hebt van tandsteen, laat dan altijd de expert zijn of haar werk doen.
Ook is het verstandig om eens in het half jaar een controle in te plannen. Zo staat u nooit voor onverwachte verrassingen en houdt u uw gebit op deze manier gezond.
Tandsteen voor en na behandeling
Een behandeling tegen tandsteen kan voordelig zijn voor het resultaat van uw gebit en dat kunt u op een voor en na foto het beste zien. Tandsteen kan namelijk bruin of geel uitvallen. Als tandsteen verwijderd wordt, wordt het gebit niet alleen frisser, maar zal het er ook mooier uitzien.
Bij een tandsteen behandeling worden de tanden ontdaan van de ruwe laag. Deze ruwe laag zit vol met bacteriën en kan voor problemen voor het gebit zorgen.
Wat kost tandsteen verwijderen?
Wat een behandeling kost om tandsteen te verwijderen, ligt aan verschillende factoren. Over het algemeen bent u een bedrag tussen de 25 en 75 euro kwijt. Dit bedrag kan variëren, omdat bijvoorbeeld elke tandarts of mondhygiënist andere tarieven hanteert. Maar het kan ook liggen aan de hoeveelheid van het tandsteen dat verwijderd moet worden of dat er ook nog bepaalde infecties naar boven komen die behandeld moeten worden.
Er kan ook worden gekozen om tandsteen te laten verwijderen tijdens de (halfjaarlijkse) controle voor het gehele gebit. Dan wordt er een bepaald bedrag bovenop de controlekosten verrekend.
Uiteraard kun je ook een tandartsverzekering afsluiten. Bekijk ook het blog: Tandartsverzekering vergelijken met hoge vergoeding of hoogste dekking (2022)
1 Comment
Pingback: Gevoelige tanden: symptomen, oorzaak en oplossing! [Tips 2023]
Leave a comment